Werkpakket 1: Een spannende vraag

Werk jij voor de overheid? Of werk jij voor de samenleving? Een spannende vraag natuurlijk omdat het een tegenstelling suggereert die wij in de praktijk niet zo ervaren. En toch is het misschien eens leuk onszelf deze spiegel voor te houden. Want al vinden al onze interne processen hun oorsprong in belangrijke waarden vanuit de samenleving - toch kan een middel soms nog wel eens verworden tot een doel op zich. Zeker ook bij ons.


Hieronder vind je op volgorde van boven naar beneden: 

  • Het animatiefilmpje: Een spannende vraag
  • Vijf werkplaten om samen de verdieping in te zoeken
  • Tien denk- en doekaartjes om zelf mee aan de slag te gaan

Animatiefilmpje

Je kunt het filmpje groter maken door op het icoontje rechts onder te klikken. 

Online link om het elders te kunnen afspelen: https://vimeo.com/716736525

Werkplaten

Wat beïnvloedt de balans?

Uiteraard gaat het om de balans: én goed verbonden zijn met de werkelijke vraagstukken in de praktijk, én het ook politiek voor elkaar weten te krijgen. Twee werelden die je aandacht vragen en die dus als het ware ook kracht op je uitoefenen en mede kleuren hoe jij jouw vak beleeft en uitvoert. 

Waardoor word jij in je dagelijks werk naar de dynamiek van de interne overheid getrokken? En waardoor word jij in je dagelijks werk juist naar de samenleving getrokken. Is dat dan passend in balans? En wat wil en kun je daarmee?

Met de samenleving verbonden (of niet)

Op zoek naar voorbeelden en lessen daaruit... Welke concrete voorbeelden heb jij waarbij je echt goed verbonden was met het vraagstuk in de praktijk? En welk voorbeeld heb je waarbij je vond dat dat eigen te weinig was. 

Welk verschil merk je dan in het doen van je werk?

Doel - middel

We kennen het principe allemaal: een middel wordt al snel een doel op zich. Juist daarom is het zo goed onszelf en elkaar regelmatig de waar te stellen 'waarom' we ook al weer doen wat we doen. En hebben we het doel nog wel echt voor ogen. 

Waar werk jij nu aan? En heb je daarin het achterliggende doel nog goed voor ogen? En als je vanuit dat doel kijkt - klopt het dan nog waar jij nu mee bezig bent? Wat zou je wellicht nog moeten veranderen?

Hoe weet je het?

Jij vindt misschien dat je zowel de interne belangen als de vraagstukken vanuit de samenleving goed hebt verbonden, maar hoe weet je voor jezelf dat het ook echt zo is? En ga je daar in je werk voldoende naar op zoek?

Gereedschap

Wat is het instrument waar jij mee werkt? Verstrek je subsidies? Maak je wetten? Geef je advies? Het kan natuurlijk van alles zijn. 

Wat nu als je dat gereedschap niet meer zou mogen gebruiken, maar je toch antwoord zou moeten geven aan het vraagstuk waarvoor het is bedoelt - hoe zou je dat dan doen?

Zou dit je (kijk op je) dagelijks werk nog kunnen verrijken?

Denk- en doekaartjes

Hieronder vind je een tiental denk- en doekaartjes om mee aan de slag te gaan. Ook deze zijn te printen of via een download te verspreiden via een whatsappgroep, emailbijlage et cetera. Het is natuurlijk ook interessant om samen juist jullie eigen vragen te formuleren. Vraag dan na het filmpje vooral op welke concrete momenten in de dagelijkse praktijk deze reflectie nodig is. Is het rondom bepaalde besluitvorming? Welk kaartje of welke vraag zou er dan standaard even bij moeten worden gepakt? Eventueel gekoppeld aan het nog eens bekijken van het filmpje. 


Zo gewenst kunnen we jullie eigen vragen naar aanleiding van het filmpje in deze opmaak verwerken. Neem als je dat graag zou willen even contact met ons op via info@verdermetdebedoeling.nl.