Werkpakket 2: Anders denken, doen en organiseren

Een aantal maatschappelijke bestuurders in Oss kwam tot een afspraak. Ze besloten samen een visie te ontwikkelen op een goede wijkaanpak en die visie belangrijker te maken dan de geldprikkels en interne werkafspraken zoals die bij ieder van hun organisaties golden. Een moedig besluit. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en hebben ze mooie inzichten verzameld die ze de volgende titel meegaven: 'Anders denken, doen en organiseren'. Om op een leuke en speelse manier te kunnen leren van hun ervaringen maakten wij er een werkpakket van dat bestaat uit:

  • Het animatiefilmpje: Anders denken, doen en organiseren. 
  • Vier werkplaten om samen de verdieping in te zoeken
  • Tien denk- en doekaartjes om zelf mee aan de slag te gaan

Animatiefilmpje

Je kunt het filmpje groter maken door op het icoontje rechts onder te klikken. 

Online link om het elders te kunnen afspelen: https://vimeo.com/528238794/ff25ab8884

Werkplaten

Visie en vertrouwen

Misschien wel de allergrootste sleutel in proeftuin de Ruwaard is dat ze hun visie echt serieus gingen nemen. Ze maakten de werkwijze waar ze in geloofden zelf belangrijker dan bestaande prikkels en werkafspraken. De mensen in de praktijk kregen het vertrouwen om die visie in de praktijk te leven. Hoe zit het bij jullie met de visie en het vertrouwen? Deze werkplaat kun je natuurlijk op allerlei manieren doen. Alleen, samen, hardop, in stilte, voor de groep, op papier. Vind een vorm die bij je past.

Druk met het net niet oplossen

Zoals een postkantoor zo efficiënt georganiseerd kan zijn dat de post 'niet meer aankomt' zo kan dat in de wijk ook gebeuren. Na de verzekerde 9 behandelingen bij de fysiotherapeut stopt de hulp terwijl het probleem nog niet is verholpen en de stress blijft bestaan die op een ander gebied ook net niet wordt verholpen doordat de fysieke klachten blijven bestaan. Hoe zou je daar in een wijkaanpak naar kijken als jij verantwoordelijk bent of zou zijn voor de inzet van geld tijd en middelen? Wat is eigenlijk het doelmatig handelen als je dat bekijkt vanuit een meer uitgezoomd perspectief?

Ingrediënten

We zijn al jaren bezig met het thema zelfredzaamheid. Maar vaak is dat op een kleine schaal rondom een individuele hulpvraag. Wat nu als we de wijk eens gaan zien als een plek van overvloed met daarin enorm veel mensen en mogelijkheden met tijd, aandacht, kennis, ideeën, behoeftes en dromen die ook voor de wijk zelf van betekenis kunnen zijn. Hoe zouden we daar in de wijk meer van kunnen profiteren?

Sleutels

Wat zijn de belangrijkste essenties uit het filmpje voor jou? Hoe verschilt dat bij hoe het in jouw wijk is georganiseerd? Met wat er belangrijk wordt gevonden en hoe er gewerkt wordt? En hoe zou je vanuit die sleutels een eerst volgende stap kunnen zetten vanuit jouw eigen cirkel van invloed?

Denk- en doekaartjes

Hieronder vind je een tiental denk- en doekaartjes om mee aan de slag te gaan. Ook deze zijn te printen of via een download te verspreiden via een whatsappgroep,  emailbijlage et cetera. Het is natuurlijk ook interessant om samen juist jullie eigen vragen te formuleren. Vraag dan na het filmpje vooral op welke concrete momenten in de dagelijkse praktijk deze reflectie nodig is. Is het rondom bepaalde besluitvorming? Welk kaartje of welke vraag zou er dan standaard even bij moeten worden gepakt? Eventueel gekoppeld aan het nog eens bekijken van het filmpje. 


Zo gewenst kunnen we jullie eigen vragen naar aanleiding van het filmpje in deze opmaak verwerken. Neem als je dat graag zou willen even contact met ons op via info@verdermetdebedoeling.nl.