Werkpakket 1: Een krachtig samenspel

De macht en tegenmacht vormen een belangrijke basis voor het overheidsfunctioneren. Iedere actor heeft daarin een eigen rol en dus ook een eigen verantwoordelijkheid. Maar iedere actor heeft ook invloed op de ander. Daarin kun je elkaar sterker maken -  hoe lastig dat soms ook is. Zeker als dat soms ook een stukje ten koste van je eigen rol gaat. Je kunt elkaar ook zwakker maken. Hoe zie jij dat speelveld? En de rol van ons als ministeries daarin? 

Hieronder vind je op volgorde van boven naar beneden: 

  • Het animatiefilmpje: Het juiste midden
  • Vijf werkplaten om samen de verdieping in te zoeken
  • Tien denk- en doekaartjes om zelf mee aan de slag te gaan

Animatiefilmpje

Je kunt het filmpje groter maken door op het icoontje rechts onder te klikken. 

Online link om het elders te kunnen afspelen: https://vimeo.com/715888950

Werkplaten

Wat valt jou op in het kijken naar de verworden bedoeling?

Praatplaat om eens per rol te bekijken en te bespreken wat de bedoeling was en wat die lijkt geworden. Wat valt je op?

De bedoeling en wat er ook belangrijk is

Deze praatplaat nodigt jullie uit om onderscheid te maken tussen de werkelijke opgave en 'wat ook belangrijk is'.

Hoe zie jij dat we elkaar soms sterker maken?

In deze plaat word je uitgenodigd op zoek te gaan naar mooie voorbeelden van een krachtig samenspel. Hoe zouden we dat meer kunnen doen?

Hoe zie jij dat we elkaar soms kleiner maken?

In deze plaat word je juist uitgenodigd uit te wisselen waar we in het samenspel elkaar juist kleiner maken. Hoe zouden we dat minder kunnen doen. ook zinvol om te combineren met de plaat hierboven.

Welke kansen zie jij?

Het filmpje beschrijft een groot patroon, maar toch hebben we allemaal invloed. Waar zit jouw (kleine) rol en kansen voor een krachtiger samenspel.

Denk- en doekaartjes

Hieronder vind je een tiental denk- en doekaartjes om mee aan de slag te gaan. Ook deze zijn te printen of via een download te verspreiden via een whatsappgroep, emailbijlage et cetera. Het is natuurlijk ook interessant om samen juist jullie eigen vragen te formuleren. Vraag dan na het filmpje vooral op welke concrete momenten in de dagelijkse praktijk deze reflectie nodig is. Is het rondom bepaalde besluitvorming? Welk kaartje of welke vraag zou er dan standaard even bij moeten worden gepakt? Eventueel gekoppeld aan het nog eens bekijken van het filmpje. 


Zo gewenst kunnen we jullie eigen vragen naar aanleiding van het filmpje in deze opmaak verwerken. Neem als je dat graag zou willen even contact met ons op via grenzeloossamenwerken@rijksoverheid.nl