Werkpakket 14: De volgende stap

Sinds 2013 is er een hoop veranderd. De decentralisaties hebben de gelden naar de gemeenten gebracht, veel professionals zijn ondergebracht in zogenaamde wijkteams en er wordt - onder meer door de participatiewet - meer verwacht van de zelfredzaamheid van bewoners. 

Toch is het de vraag of de werkelijke denkslag die achter de decentralisaties schuil ging nu wel echt gemaakt is... Wat als de financiĆ«le prikkels in essentie nog steeds het aanbod in het licht zetten en nauwelijks de preventie? Wat als wijkteams naar de bewoners luisteren door het filter van het bestaande aanbod? Of als de zogenaamde driehoek nog steeds de betekenisvolle buurman uitsluit omdat hij niet 'op de driehoek' staat? Het is altijd de kunst om je eigen blinde vlekken te onderzoeken. Hieronder vind je op volgorde van boven naar beneden een werkpakket dat je daarbij wellicht kan helpen: 

  • Het animatiefilmpje: De volgende stap 
  • Drie werkplaten om samen de verdieping in te zoeken
  • Tien denk- en doekaartjes om zelf mee aan de slag te gaan

Animatiefilmpje

Elders afspelen: https://vimeo.com/914411986

Werkplaten

In de lead

Bijna iedere organisatie is bezig om 'het eigenaarschap dichter bij de praktijk' te brengen. Maar in de manier hoe daar invulling wordt gegeven betekent dat vooral dat de professional het stuur overneemt van 'de manager' maar wel in eenzelfde systeem met hetzelfde aanbod en de zelfde regels en financiĆ«le prikkels werkt. De denkrichting is dan vaak nog steeds van 'binnen naar buiten'. Hoe zou het eruit zien als het denkproces voor het organiseren echt van 'buiten naar binnen' zou lopen? 

Verleiding

Welke triggers maken dat jij zelf voor de oplossing gaat zorgen, waar het wellicht beter zou zijn het oplossend vermogen van de ander te faciliteren? 

En wat zijn juist triggers die maken dat je echt voelt dat je ondersteunend bent aan de groei en oplossing van en met de ander?

Denk- en doekaartjes